Magnus Röman vid n av framtidens tvättmaskiner. Foto: Åse-Marie Nilsson

Magnus Röman vid n av framtidens tvättmaskiner. Foto: Åse-Marie Nilsson

Här tvättar man med bakterier

MKB är först i världen

MALMÖ. ???Bort med traditionellt tvättmedel och in med bakterier. Eller varför inte tvätta endast i kallt vatten? Fastighetsbolaget MKB är först i världen med båda teknikerna i Malmöområdet Nydala.

MKB i Nydala har världens första tvättstuga, där det tvättas med biologiskt framställt tvättmedel.
– Vanligt tvättmedel innebär bland annat att regnskogen skövlas och tvättmedlet transporteras över hela världen. Det är en stor miljöbov både vad gäller transport och produktion. Dessutom är det svårt att rena vattnet från tvättmedel efteråt. Det finns även rätt mycket rester av tvättmedel kvar i kläderna efteråt, vilket inte är bra ur allergisynpunkt, säger Magnus Röman, projektledare på MKB Nydala.

Idén till denna miljötvättstuga fick han med anledning av det rengöringsmedel bestående av bakterier som sedan 2010 används för trappstädning i MKB:s hus.
– Det är snälla bakterier som finns i matkultur. Bakterierna är bra på olika saker och de vi använder är framför allt bra på fett. De börjar verka när städarna går därifrån. Det syns inte första eller andra gången, men på lång sikt syns ett tydligt resultat. De svarta fälten i trapporna, som är så svåra att få bort, har försvunnit.

100 procent av detta rengöringsmedel är nedbrytbart, varav 98 procent är det direkt. Magnus Röman ville överföra konceptet på tvättstugorna, men det 2,5 år innan miljötvättstugan stod klar i våras. Det fanns inga sådana tvättmaskiner, utan de fick tillverkas utifrån Magnus Römans kravlista på att de skulle vara energibesparande, miljömässiga, lättanvända och kräva mindre servicearbete. Allt tvättas i 30 grader, eftersom bakterierna endast trivs i en viss temperatur. Det finns bara fyra tvättprogram och sängkläder, underkläder och handukar kan tvättas i ”hårt smutsat”. Tvättmedlet, som är oparfymerat, självdoseras efter tvättens vikt. Redan från början var det fler boende som valde denna tvättsuga framför en traditionell. En första användarundersökning i maj visade att 80 procent av användarna var nöjda med tvättresultatet.
– MKB har totalt 740 tvättstugor med ungefär sex miljoner tvättar om året. En liten förändring gör en jättestor skillnad. Det blir en enorm miljövinst och energibesparing.

Kostnaden är densamma som vid en nybyggnation av en tvättstuga. Sedan tillkommer en apparat för automatdosering, vilket då uppvägs av minskade energikostnader.

För tio dagar sedan tog MKB ännu ett steg längre med miljövänlig tvätt, med tvättmaskiner som tvättar med kallt, avjoniserat vatten. Inget tvättmedel används.
– Smuts dras till avjoniserat vatten. När smutsen träffar avjoniserat vatten blir vattnet joniserat, det vill säga vanligt vatten. Själva tekniken har provats förr, men då i 30 grader.

Fördelarna är många. Tvättmaskinerna behöver inte bytas ut, utan bara omprogrammeras. När tvätten centrifugeras slungas vattnet lättare ur kläderna, varvid kläderna går snabbare att torka.
– Dessutom slipper man ta med sig något när man ska tvätta. Och tvättrummen blir renare, utan tvättmedelspaket i soptunnan och utan tvättmedelsrester på tvättmaskinen, säger Magnus Röman.

Publicerad 10 September 2016 06:00