Att få tvillingar i vecka 28 var en chock för Sabine Nilsson. Nu vill hon hjälpa andra prematurbarn genom att sy och skänka kläder som passar de allra minsta. Kläder som annars är svåra att få tag i – och ofta kostar en rejäl slant.?
?Foto: Anja Degerholm

Att få tvillingar i vecka 28 var en chock för Sabine Nilsson. Nu vill hon hjälpa andra prematurbarn genom att sy och skänka kläder som passar de allra minsta. Kläder som annars är svåra att få tag i – och ofta kostar en rejäl slant.? ?Foto: Anja Degerholm

Sabine gör kläder till för tidigt födda barn

”Mitt sätt att ge tillbaka den hjälp jag själv fick”

ESLÖV. ?Blivande föräldrar laddar ofta upp med bebiskläder innan förlossningen. Men om barnet föds för tidigt, vad ska det då ha på sig? Sabine Nilsson fick själv barn som var födda för tidigt, och nu hjälper hon andra som är i samma situation.
Hon ägnar flera timmar i veckan åt att sy kläder som sedan skänks till neonatal i Malmö och Lund.
– När jag fick tvillingar i vecka 28 för ett och ett halvt år sedan kom jag i kontakt med en grupp på Facebook som samlade in och skänkte kläder till prematurbarn. Jag var helt i chock efter den omtumlande upplevelsen, och bara smälte när jag fick ett paket hemskickat med små kläder till mina barn, berättar Sabine Nilsson och fortsätter:
– Nu vill jag gärna ge tillbaka till föräldrar som hamnat i samma situation.
Från storlek 38
Därför har ?Sabine blivit inlämningsansvarig i Malmö och Lund. Hon syr kläder, men får även kläder skickade till sig från andra gruppmedlemmar från hela Sverige.
– Gruppen har 1 800 medlemmar och det är så häftigt att se hur engagerade människor är, de går verkligen in i detta med själ och hjärta.
Medlemmarna hjälps åt med sytips, mönster och att skicka tyg eller trådar till varandra. De syr kläder i storlek 38 och uppåt.
– Det är väldigt svårt att få tag i så små kläder, och om man gör det så är de ofta dyra.
Tygerna tvättas noga i höga temperaturer med parfymfritt tvättmedel för att få bort alla kemikalier. Kläderna är sydda med öppningar för alla sladdar och slangar som barnen behöver, och i mjukt jerseytyg.
Kläderna packas sedan i cellofanpaket med en komplett uppsättning med body, byxa och mössa, tillsammans med en liten lapp från avsändaren.

"Betyder så mycket"
Inlämning av ?kläder till neonatal görs ungefär var tredje månad. Samarbete finns med ett tjugotal sjukhus från Malmö i söder till Umeå i norr.
– Sist lämnade vi in totalt 100 paket. Tack och lov fick jag hjälp, men jag bidrog med ungefär 39 plagg.
Det blir mycket jobb för Sabine och hon tar tacksamt emot hjälp.
– Eftersom jag gör det här ideellt så kostar det mig en del. All hjälp är guld värd, om det är en halvmeter tyg, trådar eller en liten slant.
Nu mår Sabines barn bra och de har kommit ikapp viktkurvan för sin ålder.
– Jag är oerhört tacksam för att det har gått bra. Vi var tolv veckor på sjukhus, och när man är på neonatal kan inte en kris mätas i centimeter och gram. Då betyder en så liten sak som en uppsättning kläder så mycket.

Det blir några timmar i syrummet varje vecka för Sabine Nilsson. Läs mer om insamlingen på facebook.com/binesdesign. ?Foto: Anja Degerholm

Det blir några timmar i syrummet varje vecka för Sabine Nilsson. Läs mer om insamlingen på facebook.com/binesdesign. ?Foto: Anja Degerholm

Bebiskläder i storlek 38 och 56. Det är nästan svårt att föreställa sig hur små kläder som behövs.

Bebiskläder i storlek 38 och 56. Det är nästan svårt att föreställa sig hur små kläder som behövs.

Sabines tvillingar. Foto: Privat

Sabines tvillingar. Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Publicerad 05 February 2016 09:00