Per Sandberg, chef för förvaltningen arbete och välfärd.

Per Sandberg, chef för förvaltningen arbete och välfärd.

Förvaltningschef:

De är inte Växjös medborgare

Av
Oskar Tinggren

BOENDE. ?Att lösa boendesituationen för de hemlösa i Växjö är en svår uppgift för kommunen, speciellt under vintern när behovet är som störst. Vilka de ska och inte ska hjälpa är däremot glasklart.

– Det hela är ganska enkelt, EU-migranter är här på turistvisum, de är inte Växjös medborgare. De kan komma hit och få tak över huvudet i två till tre dagar och pengar till en resa till sitt hemland. Det är något som har gjorts väldigt klart från nationella samordnaren för EU-migranter, säger Per Sandberg, chef för förvaltningen arbete och välfärd, men tillägger:

– Detta om det inte finns barn med i bilden, då har vi en större skyldighet att undersöka skyddsbehov.

Trots detta har ett bidrag på totalt 600 000 kr utgått till Diakonicentrum öronmärka för projektet Vinternatt som skapar just boendemöjligheter för EU-medborgare under vintertid. 350 000 kr för generella omkostnader och 250 000 kr för personalförstärkningar.

Hemlösa skrivna i Växjö har de däremot ansvar för och Per Sandberg räknar med att det finns mellan 10-20 sådana personer i kommunen. 

– Det är många som inte söker upp oss, men gör man det och måste ha tak över huvudet har vi en skyldighet att hjälpa till. Samtidigt har vi svårt att ordna hotellplatser då det är många som inte vill ta emot dem, ibland har vi kanske någon ledig lägenhet.

– Samtidigt har många svårt att bo i vanliga hyreslägenheter, det krävs ofta speciallösningar. Det är dyrt att bygga och svårt att hitta plats. Ofta tycker människor jag pratar med att vi måste hitta plats åt de som saknar hem, så länge det inte är bredvid deras boende. Vi håller på att ta fram en kalkyl på 8-12 bostäder nu, men det är en lång resa.

null

Publicerad 13 December 2015 07:00