Stort säkerhetspådrag när matchen visas på torget

Parkeringförbud och visitering av besökare

Av
Livia Bergvall

MALMÖ. Zlatans fest på Stortorget präglas av hög säkerhet. Bland annat kommer alla besökare att visiteras.
– Säkerheten är lika viktig som glädjen över att Zlatan kommer hem, säger polisens informatör Ewa-Gun Westford.  
Det är Zlatan Ibrahimovic själv som står för storbildsskärm och sändningsrättigheter och till det har Malmö stad bjudit in artister och fixat andra festligheter, som till exempel barhäng och ett område med konstgräs och fotbollsmål.

LÄS MER: Så här blir Zlatans fest på Stortorget

Samtidigt väcker festen en del frågor med tanke på rådande hotbild mot både Sverige och världen. Säkerheten kommer därför att vara hög.
– Vi tittar på säkerheten på ett speciellt sätt, med tanke på den nationella hotbild som finns mot Sverige och med tanke på terrordåden i Paris och rådande situation i världen, Ewa-Gun Westford.

En märkbar säkerhetsåtgärd är antalet poliser som kommer att finnas på plats.
– Vi har redan en förhöjd polisnärvaro i samband med gränskontrollerna och nu är tanken att vi ska ha ännu fler poliser på plats. Det kommer att vara många poliser, dels för att öka tryggheten men också för att se till att underlätta flöden. Det kommer att vara mycket folk i rörelse, både när det gäller eventet på Stortorget och utanför stadion.

Under onsdagen råder det parkeringsförbud på platsen och vid lunchtid kommer Stortorget att stängas av för ytterligare förberedelser. Dessutom meddelar polisen att alla som ska på festen kommer att visiteras innan de kommer in. Ewa-Gun Westford ser därmed ingen anledning till oro, trots att hon medger att man har lätt till oro just nu.
– Det ska inte finnas någon anledning till att oroa sig. Det här ska bli ett glädjefyllt event. Men just nu ligger det överlag en tunn hinna av oro över oss med tanke på rådande läge i Europa och världen, säger polisens informatör Ewa-Gun Westford.

null

Publicerad 25 November 2015 05:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen