Ryska bombplan övade troligtvis anfall mot Sverige

TU-22 kan bära kärnvapen

KARLSKRONA/KALLINGE. De ryska bombplan som flög i södra Östersjön i somras övade troligtvis anfall mot försvarsmaktens baser i Blekinge. Det avslöjar Dagens Nyheter.
Det var den 4 juli som två flygplan av typen TU-22 lyfte från den ryska enklaven Kaliningrad. Färden gick norrut mot Blekinge.

Flygplanen, som kan bära kärnvapen, svängde av precis innan de kom in i svenskt luftrum och fortsatte sedan öster om Gotland – där Almedalsveckan pågick som bäst. Både svenska Gripenplan och danska F-16-plan skickades upp och följde efter de ryska flygplanen.

I Karlskrona ligger marinens huvudbas. I Kallinge finns Blekinge flygflottilj F 17. Enligt tidningens källor var det med största sannolikhet något av dessa mål som de ryska planen övade mot.
– Farten var 500 knop, cirka 900 kilometer i timmen. Om ryssarna fortsatt på samma linje skulle de inom 15–30 sekunder ha varit inne på svenskt luftrum. Kurserna tyder på att de övade anfall på mål i Karlskrona eller Kallinge. De svängde undan för svenska gränsen, men i den farten kom de onödigt nära, säger en person med insyn i händelsen.
Bombplanen är av samma typ som simulerade ett angrepp mot Sverige på långfredagsnatten 2013. Den gången hade Sverige inget incidentflyg att skicka upp mot de främmande flygplanen.
 

Publicerad 01 November 2015 11:48

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen