Staffan Ottosson odlar druvan Solaris, som är motståndskraftig mot svampangrepp.
Foto: Tinna Hiller Andreasson

Staffan Ottosson odlar druvan Solaris, som är motståndskraftig mot svampangrepp. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Blekinges största vingård skördar framgångar

Stora Boråkra producerade Årets bästa vita vin

Av
Tinna Hiller Andreasson

STORA BORÅKRA. På fem år har Staffan och Lil Ottossons släktgård förvandlats till en av landets större vingårdar. Ett av vinerna utsågs nyligen till Årets bästa vita vin i Sverige.
Det var 2008 som Staffan Ottosson läste en artikel om att det började bli för varmt att odla vin i Europas traditionella vindistrikt, samtidigt som klimatet hade blivit mer gynnsamt i södra Skandinavien.
– Jag såg att förutsättningarna fanns här på gården och 2009 satte vi 300 plantor för att det var roligt. Det gick bra och vi bestämde oss för att ta ett steg till och satte 400 plantor till.
Att det går så bra att odla vin i Karlskrona beror bland annat på vädret, menar Staffan:
– Vi befinner oss i Sveriges soligaste stad och det är en stor fördel!

Lanserades i februari

De senaste åren har verksamheten vuxit rejält och innefattar numera även visningar och vinprovning.
I februari i år började det första vinet från Stora Boråkra säljas på Systembolaget. Ett vitt vin med namnet Solaris 2013.

Vinet sålde slut

– Jag hade tänkt att det skulle lanseras till jul 2014, men jag var inte medveten om Systembolagets rutiner. Man måste anmäla sitt intresse tre månader före lanseringen. Därför blev det försenat, men det gick väldigt bra och vinet sålde slut i både Karlskrona och Ronneby.
Än så länge är Stora Boråkra med i det sortiment som kallas ”Småskaligt och lokalt”, vilket innebär att vinerna säljs i närområdet och att producenten själv sköter distributionen. Men det kan bli aktuellt att också ingå i det så kallade beställningssortimentet, om intresset på riksnivå blir tillräckligt stort.

Utsågs till bästa vin

– Den sista tiden har varit väldigt rolig för vi har fått framgång och uppmärksamhet. Vid den senaste vinbedömningen som Svenskt Vin gjorde blev vårt Solaris 2014 bästa svenska vin bland vita viner, berättar Staffan, som även utsågs till Årets Uppstickare vid Guldekengalan i Ronneby nyligen.
Liksom det första vinet tog Solaris 2014 snabbt slut på Systembolaget.

Publicerad 24 October 2015 09:00