Nätverk:

Vi upplever att de flesta sköter sig

KRISTIANSTAD. Bo Olsson, engagerad i Nätverket för utsatta migranter i Kristianstad, känner inte igen det aggressiva beteende som butiksinnehavarna i Vä berättar om.
– Det är inget som hör till vanligheterna. Det är första gången jag hör något sådant. Vi upplever att de flesta tiggare sköter sig.
En del konflikter mellan tiggarna uppstår dock då och då.
– Det är klart lite konkurrens om platserna, om var man vill stå och sådär och då har det hänt att det uppstått konflikter, men det är mer inom gruppen, säger Bo Olsson, som upplevt att det blivit tuffare för tiggarna på senare tid.
– Vi ser en trend i att det blivit svårare att få pengar, vilket kan bero på flera saker. De är  desperata människorna som sitter och tigger. 
Nätverket för utsatta migranter i Kristianstad arbetar med att hjälpa EU-migranterna på flera olika sätt.  Med hjälp av kontakter har det bland annat hjälpt till att ordna hemfärd för dem som önskat det. Nätverket ser även över hur man ska  kunna stötta den här gruppen människor på bästa sätt framöver.
– En del vill åka hem till Rumänien och andra grupper vill bosätta sig här. Vårt framtida mål är att kunna stötta på olika plan på plats i Rumänien.

Publicerad 12 October 2015 07:30