Peter Almgren, Susanne Nielsen, ?Annika F Walter och Sajran Amin jobbar alla i Vä Köpcentrum och pratar dagligen med kunder som upplever situationen obekväm. ?Foto: Paola Nordgren

Peter Almgren, Susanne Nielsen, ?Annika F Walter och Sajran Amin jobbar alla i Vä Köpcentrum och pratar dagligen med kunder som upplever situationen obekväm. ?Foto: Paola Nordgren

Butiksägare går samman mot tiggare

VÄ. Aggressiva tiggare skrämmer kunder. Det menar butiksägare i Vä Köpcentrum. De går nu samman för att få rätsida på situationen.
– Vi ser det som ett stort problem när kunder berättar att de känner sig rädda och obekväma med situationen, säger Peter Almgren, butikschef på Coop i Vä.
Bekymren började för ett par veckor sedan då två yngre kvinnor tog plats utanför butiken.
Anställda på Coop, Café Sandhem, Filles restaurang och butiken Kaxiga barn, vittnar om kvinnornas beteende.

– De rycker i bildörrarna på parkeringen så att folk tvingas låsa om sig. De tigger saker i butikerna och går på kunder för att få pengar. 

Vid flera tillfällen har kvinnorna, enligt butiksägarna, stått och vaktat vid pantautomaterna för att försöka tigga till sig pantkvittot.

– De här två tjejerna skrämmer bort våra kunder, men avvisar vi dem börjar de skrika och gorma i butiken, vilket gör det obehagligt både för personal och kunder, säger Peter Almgren.
Även andra butiker i Väs Köpcentrum pekar på liknande händelser.
Butikschefen på Trobäcks berättar att kvinnorna ofta lånar toaletten och då samtidigt försöker tigga till sig kaffe och mat.
– Det är självklart okej att de lånar toaletten men att de blir hotfulla om de inte får mat eller går fram och ber om pengar när folk kommer för att tanka, är inte okej, säger Maria Trobäck och får medhåll av Annika F Walter på Café Sandhem:

– De kommer in med stora buntar av tjugolappar och vill växla till hundralappar. Vill vi inte det blir de arga. Under lunchen är de inne och äter från borden. Vi har inget emot att det sitter någon utanför, men att de stör ätande kunder känns inte bra.
Sajran Amin på Filles Restaurang får också besök av kvinnorna.
– De låser in sig på toaletten och blir aggressiva om de inte får mat. Det påverkar våra ätande gäster när det är upptaget på toaletten och stökigt i lokalen.
Någon lösning på problemet har man ännu inte kommit fram till, och butiksägarna är oroliga att kunder ska skrämmas bort om inget förändras.
– Vi har som sagt inget emot att det sitter någon utanför butiken men oavsett så måste man bete sig korrekt, det gäller alla, säger Peter Almgren.
Polisanmälan är gjord, men Peter Almgrens uppfattning är att detta inte är något prioriterat ärende.

Publicerad 12 October 2015 07:30