Kalle Lind ?bor numera på Kirseberg i Malmö. Men hemstaden har han inte glömt:

Kalle Lind ?bor numera på Kirseberg i Malmö. Men hemstaden har han inte glömt: "jag försöker att lyfta fram Eslöv så ofta jag kan". ? ?Foto: Anna Fröjd

"Eslöv har gjort mig ödmjuk"

Nyligen utsågs Kalle Lind till hedersmedborgare

ESLÖV. ?Förra veckan utsågs radioprataren och skribenten Kalle Lind till hedersmedborgare I Eslöv. Lokaltidningen tog ett snack med Kalle Lind och på den klassiska sportfrågan hur det känns att få en sådan utmärkelse har han såklart en snabb ironisk replik.
– Det har förändrat mitt liv i grunden, jag tar inte ett enda steg utan att tänka på det. Skämt åsido, det är väldigt roligt att ens gamla hemstad minns en, säger Kalle Lind.
I motiveringen står det bland annat att han är en god ambassadör för Eslöv.
– När jag kör P4 Malmöhus på morgnarna till exempel så brukar jag alltid nämna om det gått bra för Eslöv i pingis, brottning eller något annat. Lyssnarna vet nog mycket väl att jag är helt ointresserad av sport men det känns viktigt att lyfta fram min hemstad så ofta jag kan.
Kalle Lind är född i Lund och familjen flyttade till Eslöv när han var sju år. Relationen till hemstaden var inte helt okomplicerad under uppväxten.
– Eslöv var alltid i skuggan av Lund och det fanns ett slentrianförakt mot staden. Jag vet inte hur många gånger jag har hört att det är Sveriges tråkigaste stad.
– Jag kan inte påstå att jag älskade att bo i Eslöv som tonåring, men efterhand började jag misstänka att det inte var så roligt att växa upp i någon annan stad heller. Det är nog ungefär detsamma att växa upp i Hjo eller Stockholm.

Tidiga idoler
Att han skulle hålla på med humor bestämde han tidigt. När andra barn snöade in på dinosaurier eller hajar kollade Kalle på Povel Ramel och Hasse och Tage.
– Jag ville bli som Hasse Alfredsson, skriva roliga revyer och regissera filmer. När jag gick med i Kulturskolans teaterverksamhet på högstadiet upptäckte jag att jag egentligen inte gillade att stå på scen. Det var viktigare att träffa likasinnade och att uttrycka mig.
– En positiv grej med att växa upp på en liten ort är att när det väl händer något går alla på det. Som när vi satte upp revyer och teaterföreställningar på Bergagymnasiet, då var alla där.
Efter studenten lämnade Kalle Lind Eslöv för grannkommunen Svalöv och Fridhems folkhögskola. Därefter har han bott i Lund och Malmö.
Efter några års humaniorastudier i Lund var tanken att bli gymnasielärare.
– Som tur var slapp jag det. Jag tror i och för sig att det är lite samma sak som jag gör nu, att stå och prata om saker jag är intresserad av.
– Men jag är ändå nöjd med att jag får göra det jag gör i dag, även om jag inte får äta guld till frukost.

Udda särintressen
Kalle Lind pratar inte bara i P4 Malmöhus utan även i sin egen pod ”Snedtänkt” där han intervjuar människor som snöat in på lite udda och märkliga saker.
– Jag är själv en person som snöar in på saker. Det finns vissa figurer som jag återkommer till, som Cornelis och Hasse och Tage.
Han har även skrivit flera böcker, den senaste lämnar tryckeriet i dagarna. Den handlar om högerhumor.
– Det finns en myt om att all satir är vänstervriden och det har jag velat motbevisa. Och det har inte varit svårt att hitta exempel på det.
Han nämner revykungen Kardemumma och humorprogrammet ”Helt aporopå” som två exempel på liberal eller konservativ humor.

"Tar inte för givet"
Din mamma Cecilia Lind har ju varit kommunalråd i Eslöv, du har aldrig funderat på en politisk karriär?
– Nej, jag hade nog fallit i koma av uttråkning av att se dagordningen på ett nämndsmöte. Jag hade flyttat hemifrån när min mamma gjorde politisk karriär, men jag är stolt över det hon har gjort för Eslöv.
Vad har du tagit med dig från Eslöv?
– Ödmjukhet. Jag pratade med Johan Glans om det någon gång, att vi gått på olika sammankomster där det varit kändisar som Lena Endre och Kjell Bergqvist och inte fattar att vi själva också är en del av det sammanhanget.
– Jag har nog alltid med mig ett underifrånperspektiv. Hade jag växt upp på Södermalm och gått på Södra Latin med bröderna Skarsgård hade jag kanske tagit saker mer för givet.

Personligt

Namn: ?Kalle Lind.
Ålder: ?40 år.
Bor: ?Kirseberg i Malmö, uppvuxen i Eslöv.
Gör: ?Radiopratare, manusförfattare och ståuppkomiker, bland annat.
Aktuell: ?Som ny hedersmedborgare i Eslöv.

Publicerad 14 September 2015 05:00