FC Dösjöbros ?spelare tillsammans med Dösjöbro IF:s F01/02-lag. Nästa säsong tillhör de samma förening. ?foto:privat

FC Dösjöbros ?spelare tillsammans med Dösjöbro IF:s F01/02-lag. Nästa säsong tillhör de samma förening. ?foto:privat

Dösjöbro IF får ett damlag

Av
Tommy Stambolovski tommy.stambolovski@lokaltidningen.se

FOTBOLL. ?Efter flera års lyckat samarbete väljer nu damerna i FC Dösjöbro att spela för Dösjöbro IF nästa säsong. DIF kommer därmed att ha seniorverksamhet på både herr- och damsidan.
– Helt underbart. Det är en styrka för damfotbollen i kommunen att ha ett lag i division 2, säger Thomas Ljungdahl, ordförande i Dösjöbro IF.

Under två års tid har föreningarna FC Dösjöbro och Dösjöbro IF samsats om träningstiderna på Dösjöbro IP.
Nu är det dock spikat att FC Dösjöbros medlemmar kommer i framtiden att ingå i Dösjöbro IF.
I en anonym omröstning kom det fram att samtliga spelare och tränare i FCD röstade för en gemensam förening. Därmed tar Dösjöbro IF, som inte haft ett damlag i seriespel på många år, över FCD:s plats i division 2 södra nästa säsong.
Ett nytt U-lag på damsidan ska också seriespela.

– Vi är väldigt glada över att de tar steget över till oss. Det är även ett led i vår satsning att bli en trovärdig och enhetlig förening som kan erbjuda en seniorverksamhet på både herr- och damsidan. Våra ungdomar får nu spelare att se upp till och vi hoppas också att det kan locka fler tjejer till klubben, säger Ljungdahl.
Fredrik Jahnfors, som varit tränare för damerna ända sedan laget bröt sig ur Borgeby FK och blev FC Bjerred 2010, är belåten över sammanslagningen.
– Vi är väldigt positiva och det blir ett otroligt lyft för laget. Samarbetet har fungerat mycket bra.
– Vi kommer bland annat att få mer resurser och en större och mer stabil organisation. Det blir perfekt för vår fortsatta satsning framåt och uppåt. Dessutom får vi flicklag underifrån med många duktiga spelare.

En som inte är helt förtjust i det nya projektet är FC Dösjöbros ordförande Anders Persson som röstade emot en sammanföring.
– Jag hade hellre sett att FC Dösjöbro förblev en egen damförening och tror inte alls på den här lösningen. Vår ambition var att ha två seniorlag och egen verksamhet. I en gemensam förening är det alltid så att herrlaget prioriteras först, menar Persson och tar upp FC Rosengård samt Borgeby FK som exempel på framgångsrika renodlade damklubbar.
– Samtidigt respekterar jag medlemmarnas önskan och de tror att det här är den bästa lösningen.
Risken att man hamnar i skuggan bakom herrarna är emellertid inget som bekymrar Fredrik Jahnfors.
– Vi har fullt förtroende för Dösjöbro IF som förening och är säkra på att damerna och herrarna får samma villkor. Klubben har inga avlönande herrspelare, vilket ger en trovärdighet och tecken på att det finns en jämställdhet. Det var också en av anledningarna till att vi valde att gå samman.

Publicerad 09 December 2014 13:00