”Trädgårdstrenden ?har pågått i några år nu, att odla svamp är nog en fortsättning på det”, säger Christina Persson som driver företaget Ecofungi. ?Foto: Anja Degerholm

”Trädgårdstrenden ?har pågått i några år nu, att odla svamp är nog en fortsättning på det”, säger Christina Persson som driver företaget Ecofungi. ?Foto: Anja Degerholm

En affärsidé som slagit rot

I Christina Perssons svampverkstad i Malmö gror delikatesser från världens alla hörn

MALMÖ. ?För de flesta är svamp något som hör hösten till. Men inte för Christina Persson. I en lokal på Rönnviksgatan på Gullvik frodas svampen året om.
Christina Persson är utbildad hortonom vid SLU i Alnarp. Hon har tidigare forskat i mikrobiologi, och det var då hon första gången testade att odla shiitakesvamp.
– Jag såg vilka möjligheter det fanns, att det faktiskt gick att odla svamp, berättar Christina Persson.
– Det handlar om kretslopp, att hushålla med den näring som finns här på jorden. Och det här är ett sätt.
Hon startade verksamheten med hjälp av starta eget-bidrag och kunde i början utnyttja SLU:s lokaler och lab-utrustning i Balsgård utanför Kristianstad. För två år sedan flyttade hon till egna lokaler i Malmö.

Byteshandel
Här sköts hela produktionskedjan. Provrör med mycel, svampens vegetativa del, köper Christina in främst från USA och Belgien. Men hon har även köpt med sig svampar hem när hon har varit ute och rest, bland annat från Kina.
– Och ibland byter jag med andra nördar på nätet.
I början sålde Christina Persson mest till restauranger, men nu är privatpersoner hennes största kundgrupp. Hon håller även kurser för odlingsintresserade.
I svampfabriken på Gullvik odlas det på två sätt; dels i sågspånspåsar och dels i trästockar. Shiitake, ostronskivling och almskivling är några av svamparna som gror i Christinas lokaler.
– Sågspånspåsarna lämpar sig för dem som bor i lägenhet. Det kan komma svamp redan efter 4-5 dagar, men det blir inte så många skördar.

”Efterlikna naturen”
Att odla i stock kräver lite mer tålamod och en portion händighet. Man köper träpluggar som är preparerade med mycel och sätter dessa i förborrade hål i en stock eller stubbe. Efter 6-12 månader börjar det att växa svamp. Stockarna förvarar man utomhus och de kan ge svamp i flera år.
Oavsett om man odlar inne eller ute är tricket att vattna generöst, då tror svampen att det är höst.
– Det handlar om att efterlikna naturen.

Äter du mycket svamp?
– Nej, inte längre. I början åt jag shiitake så ofta jag kunde. Dels för att jag älskade det och för att det var knapert ekonomiskt när jag startade.

Har du något bra tillagningstips?
– Just shiitaken blir god om den får ligga framme och torka lite, annars är det lätt att den blir seg när man tillagar den, säger Christina Persson.

Christina Persson ?odlar ett tiotal olika sorter, den mest populära är utan tvekan shiitakesvampen.

Christina Persson ?odlar ett tiotal olika sorter, den mest populära är utan tvekan shiitakesvampen.

Gul ostronskivling ?odlad i sågspånspåse.

Gul ostronskivling ?odlad i sågspånspåse.

En stubbe som preparerats med förodlade svamppluggar, och efter 6-12 månader ska det komma svamp.

En stubbe som preparerats med förodlade svamppluggar, och efter 6-12 månader ska det komma svamp.

Publicerad 28 November 2014 04:00