Slipp huvudvärk genom stretching

FRISKVÅRD. Lägg två minuter på stretching varje dag och slipp både huvudvärk och falsk ischias. Jenny Carlsson, medicinsk massageterapeut, påpekar vikten av stretching för att skona kroppen och för ett bättre välbefinnande.
Att varje dag avsätta ett par minuter för stretching av muskler och leder kan göra underverk. Det menar Jenny Carlsson, medicinsk massageterapeut, som dagligen möter människor som lider av av både huvudvärk och så kallad falsk ischias till följd av sina stela muskler.
– Många vanliga kramper såsom huvudvärk och ryggont kommer från olika muskelspänningar. Genom att stretcha de stora muskelpartierna ett par minuter om dagen kan man både förebygga skador och underhålla sin kropp så att den håller längre, säger
Jenny Carlsson som själv började intressera sig för hälsa och friskvård då hon arbetade inom restaurang.
 
Vill hjälpa andra
– Jag fick stora belastningar på min kropp och hade ofta ont i nacke och rygg. Detta ledde till att jag alltid hade huvudvärk.
Det var då som hon bestämde sig för att göra något åt situationen och genom sin utbildning inte bara hjälpa sig själv, utan även andra.
I sitt arbete använder sig massageterapeuterna av triggerpunkter, stretch, SKM – svensk klassisk massage samt ledmobelisering.
– Genom att finna punkterna som utsöndrar smärtan kan man åter få i gång blodflödet i en trött och spänd muskel.
 
Svårt att få rutin
Anledningen till att många lider av just spänningshuvudvärk är enligt Jenny Carlsson att få tänker på att stretcha i vardagen.
– Det är ungefär som med tandtråd. Det tar lite extra tid och då är det lätt att glömma bort. Det gäller att få till en daglig rutin.
Och särskilt svårt behöver det heller inte vara.
– Det finns många övningar som man kan göra framför tv:n eller under en två minuters paus på jobbet. Jag hoppas att fler får upp ögonen för detta, då små förändringar verkligen ger effekt.
Fotnot: Om du lider av överrörliga leder ska man inte stretcha utan istället fokusera på lättare stabiliseringsövningar.

Publicerad 21 December 2012 11:24

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen