Sund och smal efter nyår?

Psykologen: "Nyårslöften är väldigt bedrägliga"

Av
Gustaf Arborelius & Sarah Bernshed tema.redaktion@lokaltidningen.se

HÄLSA. 2010 blev kanske inte det hälsoår som du hade tänkt dig. Eller? Hör du till dem som verkligen lyckades börja träna regelbundet, sluta röka, sluta äta godis och så vidare är det bara att gratulera. Men om du nu ändå vill avlägga ett eller annat nyårslöfte i hälsans tecken kan det vara bra att först höra vad experterna säger.

Läkaren: "Börja lugnt"
Bo Dettner, specialist i allmänmedicin, menar att början av ett nytt år är en utmärkt tid för att se över sitt liv.

"Att sätta sig ner i naturen, på en stubbe eller i en skön fåtölj hemma, och resonera vad man vill ändra med sig själv är en bra början. Jag tror inte att det är bra att avlägga löften i all hast på nyårsaftonen, och jag tror inte man ska kalla det nyårslöfte. Om man inte är redo för en livsstilsförändring kan man börja lugnt med att ta promenader i naturen. Att bara vistas i naturen mår man bättre av, det frisläpper positiva hormoner. Det brukas faktiskt ordineras till utbrända och kallas då trädgårdsterapi."

Gyminstruktören: "Utgå från dig själv"
Enligt Petra Waldh, mångårig gyminstruktör, är det aldrig fel att avlägga ett nyårslöfte.

"Gör det med pompa och ståt så kommer du förhoppningsvis ihåg det. Först och främst ska du utgå från dig själv: Varför vill du börja gymma? Av hälsoskäl? Träffa folk? Bli av med några extrakilon? När man vet varför man vill börja träna så är det lätt att hitta en träningsform som passar. Och se till att sätta realistiska mål. Ingen klarar av att gå från noll träningspass överhuvudtaget till fem träningspass i veckan. Försök också att inte lova för mycket. Det räcker med att fokusera på en sak. Du behöver inte sluta äta godis, sluta röka, börja gymma och ringa svärmor varje söndag bara för att det är den första januari."

Psykologen: "Ta hjälp"
Lars Ahlin, förbundsordförande i psykologförbundet och psykolog, tycker att det finns stora problem med att avlägga nyårslöften.

"Nyårslöften är väldigt bedrägliga. Erfarenheten visar att man genom den tradition som förknippas med nyårslöften gör ett väldigt ogenomtänkt beslut som är svårt att leva upp till. Man förknippar löftet med nyår, inte med att man ska göra en riktig livsstilsförändring. Om du har svårt att börja med något, till exempel motionera, så måste du inse det och lägga upp en klok och genomtänkt planering eller rent av ta hjälp, antingen professionell eller av en kompis. Om du redan avlagt ett nyårslöfte så är mitt tips att sätta sig ner på nyårsdagen och planera hur du ska genomföra det, på riktigt."

Publicerad 01 January 2011 03:00