Många gamla mobiler i lådorna...

Av
Annelie Sylvan

SVÅRT SKILJAS. Hur många gamla mobiler har du hemma i lådorna? Om du har svårt att skiljas från dina uttjänta telefoner är du inte ensam. Cirka 15 miljoner gamla mobiler ligger oanvända och skräpar i de svenska hemmen.  
Under året har barnrättsorganisationen Plan Sverige, i samarbete med Nokia, arbetat för att samla in åtminstone en del av dessa. Mobilkomposter har placerats ut i telefon- och teknikbutiker över hela landet, där det finns möjlighet att slänga sina gamla mobiler. Men målet, att få in 250 000 mobiler, ser ut att bli svårt att nå före årets slut.
Hittills har kampanjen samlat in cirka 25 000 mobiler. Plan förlänger därför kampanjen över vintern, i hopp om att fler ska upptäcka komposterna. Känner till lagen De flesta människor känner vid det här laget till att man inte ska slänga elektronikskrot i soporna.
Alltså hamnar den gamla mobilen i en låda i väntan på rätt läge för transport återvinningsstationen. Risken är stor att den till slut ändå når soppåsen, i ett stressat läge vid en flytt exempelvis.

Insats för miljön

Den som lämnar sin telefon till en mobilkompost gör en insats för miljön, eftersom telefonernas delar återvinns: plast, metaller och batterier. En telefon till mobilkomposten innebär också en insats för barn och unga i världen, eftersom intäkter från återvinning av mobilens komponenter går till barn i länder som drabbats av klimatförändringar. Vill du veta mer om kampanjen Mobilkomposten och var inlämningsställen finns gå in på: www.mobilkomposten.se.

Publicerad 01 December 2008 03:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen