Hallå där

Ulla Lindqvist, vice ordförande i LO som häromdagen presenterade rapporten “Trender i arbetsmiljön 2007 – klass & kön”. Rapporten visar att kvinnornas arbetsmiljö fortsätter att försämras. Värst drabbade är arbetarkvinnor inom service och handel.

Av
Av Cecilia Jensberg

Det låter inte direkt som någon nyhet. Har inte kvinnor alltid drabbats hårt när det gäller arbetsmiljö? - Jo, och det beror på att vi har en könsuppdelning på arbetsmarknaden. Det som är oroväckande är att det har gått bakåt under hela 1990-talet. Vi gjorde den senaste undersökningen 2003 och sedan dess har det försämrats ytterligare.
Vilket är det största problemet?
- Att kvinnor inte har inflytande över sitt jobb. De arbetar mer ob-tid och ensamarbetet, till exempel på obevakade bensinstationer, har ökat. Rationaliseringar har också medfört ett hårdare arbetstempo.
Det låter som om du tycker att det är dags att sätta ned foten och säga "nu är det nog"! - Ja, absolut! Det tycker jag. Vi måste se till att lyfta fram bemanningsfrågor, frågor om arbetsmiljö och arbetsorganisation och trycka på Arbetsmiljöverket. Det handlar förstås också om pengar. Tror du att ni får gehör för era krav nu när det ekonomiska läget är så kärvt? - Det hänger på oss, att vi kan driva frågorna. Men regeringen har ju minskat anslaget till Arbetsmiljöverket med 175 miljoner kronor, så nog skulle man kunna skaka fram lite extra pengar!

Publicerad 01 December 2008 09:14

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen