"Allt möjligt kan gå fel"

Tryckaren Jamal har stor frihet i arbetet men också stort ansvar

YRKEN. Hans officiella yrkestitel är grafiker, men som Jamal Handulleh själv säger: -Vi brukar bara säga tryckare. Det blir lättare så.

Av
Av Christin Andersson

Jamal Handulleh är 34 år och kommer ursprungligen från Somalia, har växt upp i Kenya och även bott i London. Till Sverige flyttade han för att komma närmare familjen som redan fanns här.

- Min pappa och mamma och alla andra bodde redan här, så det var en stor anledning för mig att komma hit.
Efter att ha pluggat svenska, och läst in grundskola och gymnasieskola, var det dags för Jamal att söka sig ett yrke. Till en början pluggade han systemekonomi på högskolan, men 2003 började han jobba i packsalen på företaget V-tab. Jobbet innebar främst att packa, palla, plasta och lasta tidningar.

Lärdes upp till tryckare

Efter cirka ett år hamnade Jamal Handulleh i tryckeriet, där han fick möjligheten att lära sig jobbet som tryckare. - Det ville jag gärna, säger han och fortsätter:
- Vi trycker allt från Lokaltidningen till Hallandsposten till reklamblad för Ica Maxi.
Materialet anländer till tryckeriet via pdf-filer. Grafikerna omvandlar sedan pdf-filerna till tryckplåtar i prepressen. Det fungerar ungefär som att framkalla ett fotografi, men istället för en papperskopia så får man en plåt. Det mesta materialet trycks i fyrfärg och det innebär fyra plåtar för varje sida. - Vårt arbete är att uppfylla kundens alla önskemål och göra en bra produkt, säger Jamal Handulleh.

Maskinparken är viktig

Både tryckpress och tryckare spelar en stor roll i den processen. - Vi har en maskinpark som funkar otroligt bra. Det gör stor skillnad. För inte allt för många år sedan skötte tryckarna delar av arbetet manuellt och justerade till exempel färgerna för hand ute i tryckpressen. Numera sköts det mesta från ett kontrollrum. - Men allt möjligt kan gå fel. Det är just därför jag trivs med det här jobbet.Personligt

Namn: Jamal Handulleh. Ålder: 34 år.
Familj: Dottern Charisma, 7 år.
Yrke: Grafiker.
Favoritmat: Svensk husmanskost.

Publicerad 01 December 2008 10:06

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen