På tjugondedag Knut ska granen ut

JULEN SLUT. Tjugo dagar efter jul, den trettonde januari, har Knut namnsdag och det är då julen är slut. Förr var det vanligt att granen dekorerades med äpplen, godis och pepparkakor och vid julgransplundringen plundrades granen på sina ätbara skatter. Idag är det kanske inte lika vanligt att hänga godis i granen men likväl kan det vara trevligt för både stora och små att fira av julen. De flesta är nog ganska trötta på julmat i januari så jag bjuder på piroger med fyllning av bland annat bacon och svamp. Men godis och kakor vill vi inte vara utan så jag har också gjort tryfflar med jordnötter samt cupcakes som smakar gott av choklad och apelsin. Baconfyllda piroger 10 - 12 piroger Ingredienser: 420 g bacon 300 g champinjoner 1 gul lök 12 soltorkade tomater 1½ dl creme fraiche 1 tsk sambal oelek 3 kylda/frysta smördegsplattor 40 x 40 cm, alternativt 1 förpackning frysta smördegsplattor 10 x 10 cm 1 ägg, uppvispat Gör så här: Strimla baconet och stek det. Ta upp det ur stekpannan och låt fettet rinna av. Skiva champinjoner och lök och stek tills det fått fin färg och vattnet ångat bort. Strimla de soltorkade tomaterna och blanda med bacon, champinjoner och lök. Rör ner crème fraiche och sambal oelek. Smaka av och låt svalna. Använder du stora smördegsplattor så skär du dessa i rutor ca 10 x 10 cm. Lägg ett par matskedar av fyllningen på varje smördegsruta. Pensla med ägg runt kanterna och vik ihop till trekanter. Nagga med en gaffel runt kanterna så att pirogerna hänger ihop. Flytta över till en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen i 200°C cirka 20 - 30 minuter. Servera med sallad. Chokladcupcakes med apelsin cirka 12 stycken Ingredienser: 125 g smör 100 g syltade apelsinskal 3,5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 4 msk kakao 2 ägg 2 dl socker 1 ½ dl mjölk kräm 75 g smör, rumstempererat 2 dl florsocker 150 g Philadelphiaost rivet skal av ½ apelsin garnering citrusströssel apelsinskivor Gör så här: Smält smöret och låt det svalna. Lägg apelsinskalen i en bunke och sikta mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao över och blanda. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda ner den torra blandningen och därefter det avsvalnade smöret och till sist mjölken. Fördela smeten i muffinsformar. Fyll formarna till ungefär hälften. Grädda mitt i ugnen i 225°C, cirka 15 minuter. Vispa ihop smör och florsocker. Tillsätt osten och vispa till en slät kräm. Tillsätt det rivna apelsinskalet. Spritsa eller bred ut krämen på de svala muffinsen. Strö på strössel och garnera med en bit apelsin. Jordnötstryfflar cirka 20 stycken 1 dl grädde 200 g mörk choklad ½ dl jordnötssmör ½ dl jordnötter 100 g ljus choklad Gör så här: Placera grädde, choklad och jordnötssmör i en kastrull och värm på svag värme tills chokladen smält. Blanda tills det blir en slät massa. ·Hacka jordnötterna och blanda ner i tryffelmassan. Ställ kallt för att stelna. Rulla kulor av den stelnade tryffelmassan. Smält den ljusa chokladen och ringla över tryfflarna. Ställ in i kyl. Av Britt-Marie Knutsson


LÄCKERT. Chokladcupcakes med apelsin är riktigt gott. Foto: Britt-Marie Knutsson

LÄCKERT. Chokladcupcakes med apelsin är riktigt gott. Foto: Britt-Marie Knutsson


JORDNÖTTER. Både ljus och mörk choklad ingår i dessa godbitar. Foto: Britt-Marie Knutsson

JORDNÖTTER. Både ljus och mörk choklad ingår i dessa godbitar. Foto: Britt-Marie Knutsson

Publicerad 08 January 2008 03:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen