Elin Sandelius får ansvaret för den nya Smakfesten under Östersjöfestivalen 2017.
Elin Sandelius får ansvaret för den nya Smakfesten under Östersjöfestivalen 2017.
Foto: Kristian Andersson
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Östersjöfestivalen blir mer välsmakande

Utökas med "Smakfesten"


KARLSHAMN. Tidigare år har det funnits en liten mathörna under Östersjöfestivalen. Men i år har Elin Sandelius fått ansvar för att skapa en matmötesplats under festivalen, kallad Smakfesten.

– Det har saknats en matfestival som får ta lite större plats, en oas för matnördar och matälskare, säger Elin Sandelius.

Det var när hon tillfrågades om att bli ansvarig för festivaltåget som hon själv lyfte frågan om en matsatsning för festivalansvarige Anders Jönsson, som gillade idén.

– Jag är oerhört glad att Elin ska hålla i det här. Det kommer tillföra festivalen något nytt. Det finns ett stort intresse för mat och från att tidigare ha varit 8-10 försäljare ska det bli betydligt större. Målet är att ha 50 matproducenter.

Elin Sandelius arbetar vanligtvis med Sandelius Kultur & Nöje som sätter upp shower och sommarteatrar i Karlshamn och Östersund. Men från början är hon uppväxt i en by i Jämtland med egen osttillverkning och med eget mejeri.

– När jag flyttade till Stockholm och träffade Mats (Elins make, red:s anm) så sålde jag ost vid sidan av och blev grossist. Jag kände många matproducenter i Jämtland så vi började sälja jämtländskt mathantverk, som ost, marmelad, renkött och röding till restaurangerna i Stockholm.

Nu får hon chansen att skapa en egen matfestival som kommer vara öppen torsdag till lördag under Östersjöfestivalen. Den kommer ligga vid Näsviken och sträcka sig till Holländareplan.

– Vi vill vidga festivalområdet för att få ett annat flöde i stan, säger Anders Jönsson.

Främst kommer det vara lokala producenter, men det ska fortfarande finnas en internationell prägel med andra mattraditioner.

– Vi vill ha foodtrucks, matinspiratörer, kockdueller, kanske med någon artist som uppträder under festivalen? Vi har stjärnkockar och mackmästare i länet. Allt ska andas kärlek till mat, med hållbarhet och pejl på nya trender. Det känns fantastiskt att få genomföra det här. Jag brinner för mat, säger Elin Sandelius.

Än är det inte klart, men det pratas om att koppla på Carlshamn Craft Beer Festival till Smakfesten.


Publicerad: 09. januari 2017 13:00
¨
Läs också:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter
från Lokaltidningen

Startsidan just nu